Zdroj: http://www.draci.net/hele-ten-drak-vazne-leti.a12.html  •  Vydáno: 25.7.2009 5:00  •  Autor: PeVal

Hele, ten drak vážně letí!

Převzatý článek z "Brno Magazín" o dracích.

Pouštění draka patří k jedněm z typických podzimních radovánek a připadá nám naprosto samozřejmá. Ale kde a kdy se tento zvyk vlastni zrodil? Málokdo ví, že sahá až do období před rokem nula.

První draci se vznesli na oblohu asi ve 4. století před naším letopočtem v Číně. Odtud se "rozletěli" do ostatních asijských zemí. Třeba v Japonsku se do stavění draků pustili o tisíc let později. Nešlo ale o zábavu pro zpestření volného času, jak ji známe dnes. Pouštění draka tvořilo součástí náboženských rituálů, později se draci používali jako strašáci ptáků nad rýžovými poli. Kromě toho se používali i k vojenským účelům - k zastrašování nepřítele. Rituálně se draci pouštějí dodnes. Mnoho asijských národů věří, že vypuštěním draka na oblohu se zbaví smůly nebo nemocí, které drak odnese pryč do nebes. Japonci slaví speciální svátek, kdy prarodiče pouštějí draky s vnoučaty. Dětem má tento rituál zajistit na celý rok pevné zdraví. V Číně odrážejí draci také místní folklorní tradice. Každá provincie má své typické tvary draků a způsoby jejich zdobení. Výsledkem může být i malé umělecké dílo. V Evropě, kam se draci dostali přes Asii, má jejich pouštění zhruba pětisetletou tradici.

Přestože slouží hlavně pro radost, našli papíroví draci své využití i v rukou vědců a meteorologů, jimž napomáhají při měření a výzkumu ve výškách.

Drak místo oběda

Dospělí Číňané připisují drakům magické schopnosti prostředníků mezi bohy a člověkem. Pouštění draků považují za každodenní relaxaci a meditaci. Není nic neobvyklého, když během polední pauzy vyjdou ven, vytáhnou draka, složí ho, půl hodinky pouští a přemýšlí kdoví o čem. Pak ho rozloží, sbalí do tašky a vrátí se do práce. Nestálo by za to zavést takový zvyk i u nás?

Proč vlastně létá?

Krásné vysvětlení nám poskytne Ottův slovník naučný z roku 1893: "Příčina stoupání draka leží v tom, že pomocí ohonu jakožto přítěže stane se z draka nakloněná rovina, kterouž šňůra napjatá drží proti větru ... Je-li vzduch klidný, nutno s drakem utíkati, aby pohybem plochy vznikl vítr." No napadlo by vás to?

Autor: ht
Článek převzat z Brno Magazin číslo 22/2007 z 25.10.2007