Zdroj: http://www.draci.net/zazila-na-vlastni-kuzi.a21.html  •  Vydáno: 19.5.2009 0:00  •  Autor: PeVal

Zažila na vlastní kůži

Převzatý článek z "Metro" o návštěvě redaktorky na našem kurzu powerkitingu ;-)

Vydala jsem se do středních Čech, abych si osobně vyzkoušela u nás dosud málo praktikovaný sport - powerkiting.

Drak v akci

Drtivá většina lidí nemá ponětí, o čem powerkiting je. Když to popíšu jednoduše: drak hnaný větrem vás tahá v létě na travních lyžích, bugině, mountain boardu (skateboard s velkými kolečky) nebo kolečkových bruslích.

Tahle bláznovina se dá provozovat i na vodě (pak se jí říká kitesurfing), v zimě na lyžích či snowboardu, a pokud máte k dispozici velký zamrzlý rybník, pak i na bruslích.

Kde jsem to rozjela

Firma AIKON sídlí v Brně. Na brněnském letišti jsem měla absolvovat kurz, ale jako na potvoru tam vůbec nefoukalo, tudíž jsme vymysleli kompromis a sešli jsme se v Chabeřicích u Zruče nad Sázavou, kde vítr dělal dobře svoji práci.

ilustrační foto - powerkiting kurz - Instruktor Milan Jahoda z firmy Aikon je profík...

Instruktor Milan Jahoda z firmy Aikon je profík...

ilustrační foto - powerkiting kurz - ... ale s takovým střívkem jako já to měl zpočátku marné.

... ale s takovým střívkem jako já to měl zpočátku marné.

ilustrační foto - powerkiting kurz - PODAŘILO SE!

PODAŘILO SE! Ani jsem neváhala odložit helmičku. Sklidila jsem i malý potlesk přihlížejících. Povšimněte si, prosím, mého psíka v pozadí, který měl z tohoto úspěchu také radost :o)

Co vás nemine

Jak to probíhalo

Instruktor vyndal nádobíčko a jal se mi vysvětlovat jakési detaily. Nemohla jsem se dočkat, až čapnu "ručky" a začnu se s drakem popotahovat. Ale jakmile k tomu došlo... rychlejší pád na zem snad dokáže jenom stíhačka.

Po vynaložení velkého úsilí a několika hodinách tréninku se mi podařilo "soupeře" udržet ve vzduchu a ještě k tomu jsem hopsla na buginu a předvedla jízdu.

Směr buginy se řídí nohama a pomocí rukou se zase manipuluje s drakem.

Dokázala jsem tak dělat dvě odlišné věci zároveň, a tím jsem definitivně vyvrátila fámy o tom, že ženy podobných věcí nejsou schopny :o)

Nejlepší trik

Tentokrát to bylo záludné, žádný trik jsem nevymyslela. Vlastně ano.

Žuchla jsem si pivko a hned jsem byla rozdováděná, a protože drak toho moc nevypil, nedělal zbytečné cavyky a začal mě trošku poslouchat.

Doporučuji

Powerkiting je pořádná zábava s adrenalinem, nejlépe si ho ale užijete v zahraničí. Např. Dánové tento sport milují. Honí se za větrem s karavany, do kterých naloží celou rodinu a kempují na rozlehlých plážích.

I tříleté dítě má svého dráčka a malou buginku.


článek vyšel v pátek 19.5.2006 v novinách METRO
text napsala redaktorka Natálie Kuželová
fotky vyfotil Petr Šroubek