Zdroj: http://www.draci.net/svetovy-rekord-zlomen-pomoci-naish-helix.a53.html  •  Vydáno: 2.9.2009 8:40  •  Autor: PeVal

Světový rekord zlomen pomocí Naish Helix

Steen Carstens s drakem Naish Helix překonal rekord z roku 1999 v dálkovém kitesurfingu.

Naish Helix 9m při překoná rekordu

Steen Carstens a jeho drak Naish Helix zdolali hranice v pondělí 17.srpna 2009, když zlomili Guinness světový rekord v dálkovém kitesurfingu. Rekord překročili o 37 mil. Carstensova cesta dlouhá 207 mil, začala na malém dánském ostrově Sprogo a skončila až u švédského města Lysekil o 12 hodin později.

"Mohl jsem jet o několik hodin déle a přidat až 50 mil k rekordu, ale RIB mne donutil vrátit se k Skagen DK. S Naish Helix 9m2 se létá dobře a je vhodný nejen pro lámání rekordů. Moc se mi líbí všichni mí draci Naish a těšíme se na lámání dalších rekordů!" říká Steen Carstens.

Prvních 6 hodin vanul vítr o síle 12-16 uzlů od západo-jihozápadu. Nicméně, když Carstens sjel trochu na jih od Laeso vítr nečekaně utichl a klesl až na 4 uzly. Carstens byl schopný udržet ve vzduchu svého draka Naish Helix jen díky létání pomalu z jedné strany na druhou po dobu asi 45 minut. A konečně, když se dostal na sever ostrova, vítr opět začal a za chvíli na to zesílil až na 25 uzlů a zvedal zpěněné vlny o výšce 4-5 m!

Po dvanácti hodinách, 207 mílích (331.5 kilometrech), trochu na jih od norských hranic, Steen Carstens, bývalý profesionální námořník, zvedl laťku pro další kitery všude na světě v novém dálkovém rekordu. Gratulujeme Steen!

Záznam rozhovoru s Steen Carstens na dánské TV2