Zdroj: http://www.draci.net/vyskove-letani.a132.html  •  Vydáno: 7.10.2012 21:45  •  Autor: PeVal

Výškové létání

R-SKY Stil Chcete velkého draka? Chcete létat vysoko? Tak jak to dělá Jesse Gersenson, který nám o tom napsal ...

Vždycky jsem si náramně vychutnával létání s mými draky vysoko na obloze. Vítr tam je rovnoměrný, hladký a také silnější, což znamená, že drak si tam může jen tak v poklidu létat. Bez starostí. Bez problémů. Vypusťte draka do pořádné výšky a bude tam klidně létat celý den. Příčinou je hlavně pozemní turbulence vzduchu.

Vztah turbulence neboli stěhování vzduchu (čili vítr) a draků, je stejný jako pohyb vody a papírové loďky. Pokud je někde v proudu vody třeba velký kámen, jsou tam vodní víry a loď se stává nestabilní. V blízkost země, stromů a budov, které působí podobně jako ten kámen nebo skála ve vodě - se tok vzduchu, tedy proud větru naruší a drak - je stejně jako loďka - nestabilní.

Jak létat s draky vysoko: Základy

Drak typu diamant - prohnutí od pozorovatele

Poznámka: Před létáním se ujistěte se, že nejsou v okolí žádné stromy nebo elektrické vedení. Dodržujte bezpečnostní pokyny pro létání s draky.

Nejprve se ujistěte, že váš drak je správně sestaven. Zní to jako samozřejmost, ale na poslední drakiádě v Bořitově byli dva tatínci s novými jednošňůrovými draky ve tvaru diamantu a ti je měli sestaveny tak, že byli prohnutí dozadu. Tito draci nelétali a tátové byli zklamaní a mylně nadávali na draky. Předpokládali, že diamantový drak má být otočený k větru jako dlaň nebo jako padák. Nikoliv, drak by měl ležet na větru, stejně jako loď svým kýlem leží na vodě. Právě to udržuje jeho stabilitu.

V pravo je ukázka, jak by měl vypadat drak typu diamant, když letí. Všimněte si, že křídla jsou prohnutá směrem od vás.

Za druhé, požádejte asistenta, aby vašeho draka podržel. Pak jděte proti větru a pomalu odmotávejte šňůru. Snažte se rozmotat co nejvíce šňůry. Minimálně tak 20 m, optimálně 50 m a více. Záleží na síle větru a prostoru, kde draka pouštíte. Je-li vítr slabý, je potřeba aby se co největší délka šňůry dostala s drakem do vzduchu. Já nejčastěji položím svého draka na zem a ujdu 80 – 150 m a pak jej teprve vypustím.

Základní myšlenka je tato: když s drakem startujete, je potřeba jej dostat co nejrychleji do neturbulentního vzduchu – klidného pravidelného proudu. Což obvykle bývá asi 50 m nad zemí. Tato výška hodně záleží také na okolním prostředí, kde draka pouštíte. Čím jsou v okolí větší překážky, tím se tato výška zvyšuje.

Pak asistent chytne draka ve středu (spojnice tyček nebo konstrukce), vy napnete šňůru a po společném napočítání do tří asistent draka pustí. Pozor, nesmí draka do vzduchu vyhodit! To by způsobilo, že by se napnutá šňůra náhle uvolnila a drak je pak nestabilní. Ideální je nechat draka, aby šel do vzduchu sám, jen díky větru a případně mu můžete pomoci popoběhnutím. Drak začne stoupat vzhůru do větru.

Tak by měl drak vzlétnout a zůstat nahoře. Je to snadné, že?

Jak létat s draky vysoko: Středně pokročilí

Spočítejte, jak vysoko je váš drak. Základní rovnice je:

výška = sin (úhel letu) * délka vymotané šňůry

poznámka: je jasné, že díky prohnutí šňůry její vahou, není výpočet přesný, ale jako orientační plně dostačující

Vyrobte si svůj vlastní naviják pro létání, na kterém budete pouštět svého draka. Mělo by to být něco, co se otáčí, takže žádné namotávání za sebou.

Veďte si protokoly (zapisujte si data) vašich letů. Kolik šňůry jste vymotali, jak vysoko drak letěl, jak silný vír foukal apod..

Poznámka pro organizátory drakiád: Na drakiádách můžete zavést soutěž "Rychlostní závod ve výškovém letu". Soutěží se v tom, kdo dostane svého draka nejvýše v časovém limitu 3 minut. Každý soutěžící stojí na startovní čáře a jejich drak je na zemi. Startující zavelí: "Připravit, pozor, teď!" načež se soutěžící rozběhnou a snaží se dostat svého draka tak vysoko, jak jen mohou. Je to napínavé jak pro soutěžící, tak pro diváky. Tato soutěž je populární na festivalech draků (drakiádách) v USA, Anglii a Austrálii.

Jak létám výškové dračí lety já

Pro výškové létání stavím draky typu delta s pomocí rovnice Dan Leigh. Dan vytvořil výškový světový rekord a navrhl si draka pro výškové lety. Pro tohoto draka jsem předělal jeho vzorce do jednoduchého kalkulátoru.

Kalkulátor najdete na stránkách Jesse Gersenson - http://www.jesse.cz/

Menší draci typu delta

U malých draků používám jednoduchý naviják, který jsem vyrobil z 6 mm kulatiny a dvou kruhových disků. Na tento naviják lze dostat 180 m šňůry. Funguje skvěle pro delta draky 50 cm vysoké, nebo 50 cm draky typu sled.

Naviják malý Drak typu delta - menší Drak typu delta - materiál na výrobu

Menší delta draky (rozpětí menší než 2 m, draci okolo 50 cm výšky) jsem obvykle dělal z 1 m uhlíkových tyčí (je potřeba je pak upravit na požadovanou délku), které jsem koupil v místní hobby-prodejně v Hradci Králové. Jako potahový materiál jsem použil pečící folii od firmy SAMA a průhlednou lepící pásku. Chcete-li ušetřit peníze, můžete udělat středovou tyčku a příčnou vzpěru z dřevěné kulatiny. Pro vzpěry do křídla byste měli použít syntetické materiály, protože mají větší, ale hlavně stejnoměrný průhyb - to je velmi důležité pro rovnováhu draka - pokud jedna vzpěra křídla se prohne víc než druhá, bude se drak naklánět k této straně a v silnějším větru může dokonce začít rotovat.

Větší draci typu delta

Pro větší delta draky (větší rozpětí než 2 m) používám ripstop, polyester objednaný z USA nebo Německa *1) nebo je šiji z padákoviny od firmy Hedva. Jako nosníky používám obvykle uhlíkové trubky a někdy pro 3 m draky laminátové trubky či tyče.

Drak typu delta - větší - na obloze Naviják velký - střed od kola Naviják velký Naviják velký

Moje navijáky pro velké draky jsou vyrobeny z překližky a devíti 8 mm šroubů, přes které je přetažena hliníková trubička. Šrouby jsou rovnoměrně rozloženy po vnitřním průměru 20 cm. Vnější průměr je 28 cm. Jako střed, používám střed z jízdního kola.

Na videu Jesse pouští svého žlutého delta tunelového draka

autor: Jesse Gersenson (narozen 21. května 1976 ve Filadelfii)
email: jesse@stiffarmingsociety.com
je americký jazzman, písničkář, informatik, závodní šachista a výrobce létajících draků, které pouští až do výšky 1 km. Z rodného amerického státu Pensylvánie se přes stát Oregon, Německou spolkovou republiku, Brémy, Irsko, Švédsko a Finsko dostal do České republiky, kde žije bezmála deset let.
Má českou ženu, s níž má tři česko-americké děti a je to typický Hradečan.
V březnu 2013 plánuje překonat rekord ve výškovém letu samostatného jednošňůrového draka.
bydliště: Hradci Králové

 

Poznámka od PeVal:
*1) ripstop se dá koupit v naší prodejně nebo někdy v prodejnách Kars apod.
Pro létání ve větší výšce jak 100 m, je potřeba zažádat na Řízení letového provozu - Letecká informační služba.

Jesse Gersenson pouští svého draka