Zdroj: http://www.draci.net/priprava-a-zacatky-letani-s-akrobatem.a66.html  •  Vydáno: 19.10.2009 16:18  •  Autor: PeVal

Příprava a začátky létání s akrobatem

Připravit k letu. Start. Let. Přistání. To vše pro začínající letce.

Uvědomte si, že při silnějším větru drak vyvine velkou rychlost a tažnou sílu. Proto doporučujeme, aby jste své první letecké pokusy zkoušeli při slabším větru a na travnaté nebo písčité ploše. Dodržujte letové a bezpečnostní předpisy! Nedostatečná příprava na let, chybné složení draka a nevhodný výběr plochy se mohou stát nebezpečnými pro vás, případně diváky i draka.

Příprava k letu a start

  1. zkontrolujte zda jste dodrželi všechna bezpečnostní pravidla
  2. přesvědčte se, že nebudete používat draka mimo jeho větrný rozsah - viz. Beaufortova tabulka síly větru
  3. položte draka na záda, špičkou ve směru větru
  4. pokud u draka máte šňůru na špulkách, odviňte stejnou vzdálenost ovládacích šňůr (proti směru větru). Optimálně okolo 25 m. U menších draků okolo 20-25 m, u větších až 30 m. U draků vybavených šňůrami s pevnou délkou jen přeměřte, zda jsou stejně dlouhé. Pokud šňůry nejsou stejně dlouhé, je ovládání draka ztíženo a někdy až nemožné!
  5. postavte se zády k větru, aby drak byl před vámi a šňůry byly napnuté - viz. větrné okno, šňůry musí být rovnoběžné a nesmí se křížit
  6. dejte ruce před sebe a postupujte pomalu vzad, aby se drak zvedl a stál přibližně pod úhlem 60-80° (až budete cítit tah draka nebo aby nedošlo k překlopení vpřed)
  7. nakročte jednou nohou vzad, oběma rukama rázně zatáhněte půlkruhovým pohybem dolů k sobě podél těla a zároveň udělejte krok vzad, potom drak vyletí vzhůru. V silnějším větru, stačí jen pohyb rukama.
    start akrobatického draka
  8. v případě, že máte pomocníka, ať podrží draka špičkou vzhůru (musí jej držet jen mezi špičkami prstů) a vy mu jej pohybem rukou v podstatě vyškubnete z prstů. Pokud by draka nadhazoval, tak jej musí nadhodit tak, aby šňůry zůstaly napnuty. Pokud dojde k povolení šňůr, tak pak budete mít problém se startem, protože drak ztratí tah. Pozor, po startu musí pomocník okamžitě uhnout dozadu, aby ho nemohl drak zasáhnout!

Celou přípravu na start, si můžete prohlédnout na tomto videu (omlouváme se, komentář je v němčině)

Let s drakem a přistání

Při létání nezapomínejte na bezpečnost!

  1. při létání se snažte držet ruce mírně pokrčené v poloze před sebou (jako boxer). Roztažené ruce a ruce nad hlavou apod. vám spíše ovládání draka znemožní než by pomohly.
  2. přitažením pravé ruky k sobě drak začne zatáčet doprava a opačně – tzv. oblouk tažením, drak zrychluje
    ovládání akrobatického draka - oblouk tažením
  3. odtlačením pravé ruky od sebe, drak začne zatáčet doleva a opačně – tzv. oblouk tlačením, drak zpomaluje
    ovládání akrobatického draka - oblouk tlačením
  4. případné překroucení šňůr nevadí (při nižším počtu otoček šňůry po sobě kloužou, kvalitní šňůry typu Dynema, snesou i mnohonásobné překroucení, aniž by se to projevilo na ovládání), otočením draka na druhou stranu se opět rozmotají
  5. přistání – draka nechte letět co nejvíce doleva/doprava na okraj letového okna, co nejníže u země až ztratí tah a klesne k zemi (můžete také dát obě ruce prudce před sebe a popoběhnout směrem k draku)
    ovládání akrobatického draka - pristani
  6. pokud jste zvládli tyto jednoduché úkony a nestačí vám to a chtěli byste zkusit i něco složitějšího, můžete zkusit některé z figury z létání na přesnost nebo nějaké triky z free style létání

Sbalení draka

Po přistání zajistěte draka, aby vám neuletěl. Smotejte šňůry a odpojte od draka. Složte draka opačným postupem než jste jej skládali.

Pokud je drak vlhký apod., tak jej i šňůry nechte uschnout a až potom jej uložte do obalu.


Navazující články